Cipősdoboz

Cipősdoboz akció

A TRANS-O-FLEX Hungary Kft. az előző két esztendő sikeres együttműködését folytatva idén is a Cipősdoboz Akció hivatalos logisztikai partnere. A tavalyi évben újdonságként bevezetett csomagkövetésre idén is lehetőség nyílik – ez azt jelenti, hogy aki a megfelelő gyűjtőponton adja le cipősdobozát, a kapott speciális vonalkódos etikett segítségével megtudhatja, melyik településre került az ajándéka.

A Cipősdoboz akció (vagy, ahogy szülőhazájában, Angliában hívják, Operation Christmas Child) egy évtizede érte el hazánkat, akkor még Nyugat-Európából érkezett csomagokat kaptak karácsonyra – a Baptista Szeretetszolgálat közreműködésével – az arra rászoruló gyerekek. 2004-ben pedig a szeretetszolgálat elindította hazánk első önálló akcióját.

Kezdetben egyetlen gyűjtőponttal működött az akció, mostanra országos lefedettségűvé vált, központja pedig a Deák téren felállított Cipősdoboz Vár, ahol a Doboztündér fogadja az ajándékokat. A programba bekapcsolódók lelkesedése is évről-évre nőtt, így míg kezdetben a mottó még az volt, hogy „Tízezer gyermek boldog karácsonya”, 2014-ben már 50 000-nél is több cipősdoboz ajándék gyűlt össze az akció keretében.

Miután eldöntöttük, hogy milyen korú fiúnak vagy lánynak szeretnénk személyre szóló ajándékcsomagot összeállítani, egy üres cipősdobozt kell megtöltenünk a meglepetésekkel, a dobozt szépen becsomagolni, tetején feltüntetni, hogy hány éves fiúnak vagy lánynak kell eljuttatni az ajándékot és leadni valamelyik Cipősdoboz gyűjtőponton.

A Cipősdoboz Akció hivatalos weboldalán részletes információk találhatók arról, mit célszerű a csomagba bekészíteni, és mi az, amit jobb elkerülni.

Csomaglogisztikai vállalatként azon a területen próbál segítséget nyújtani a cég, amelyen otthonosan mozog – a csomagok szállításában:

  • a budapesti gyűjtőpontokról a TRANS-O-FLEX futárai az akció központi depójába szállítják a cipősdobozokat,
  • a cég eljuttat egy nagyobb cipősdoboz szállítmányt Kelet-Magyarországra és az erdélyi Parajdra, Böjte Csaba árvaházba,
  • A TRANS-O-FLEX-nek köszönhetően kerül a Deák térre a Cipősdoboz Vár is,
  • A cég munkatársai és partnerei azonban maguk is kiveszik részüket a jótékonysági programból: már novemberben gyűjttik a cipősdobozokat, hogy minél több gyermek karácsonyának szebbé varázsolásához járulhassanak hozzá. Így a Cipősdoboz Vár a nyitónapon a TRANS-O-FLEX Hungary Kft. által felajánlott ajándékcsomagokkal telhetnek meg.
Gyakori indok a jótékonysági akcióktól való távolmaradásra, hogy nem tudni, hogy hova kerülnek az adományok, valóban rászorulók kapták-e a felajánlásokat. A korábbi években csak a média beszámolói segítethették a Cipősdoboz Akció iránti bizalom erősítését, idén viszont egy új elemre is számíthatnak a jótékony adományozók: ha időben adják le a cipősdoboz ajándékukat a Cipősdoboz Várban, megtudhatják, hova került végül a csomag.

A csomagkövetés lehetősége a logisztikai cégeknél, futárszolgálatoknál bevált folyamat – egy vonalkódos etikett kerül a dobozra a feladáskor, ezt a vonalkódot olvassák le újra és újra a csomagszállítás egyes fázisainál, így egy speciálisan erre kialakított online felületen követhető lesz, hol tart épp a küldemény.

A Cipősdoboz Akció keretében a Cipősdoboz Várban feladott első 5000 csomag kaphat olyan etikettet, amely lehetővé teszi a doboz útjának nyomon követését. Megéri gyorsnak lenni: aki már az akció első napjaiban gondol a rászoruló gyerekek karácsonyára, az később azt is megtudhatja, melyik településre került az általa felajánlott cipősdoboz ajándék.

A cipősdoboz ajándék feladója a Cipősdoboz Várban kap egy kódot, ami a csomagjához tartozik. A tofhungary.hu/ciposdoboz/ oldalon kell a megfelelő rubrikába beírnia ezt a kódot, hogy ellenőrizhesse, merre tart a csomagja.
Miért az első 5000 csomag nyomon követhető?
A Cipősdoboz Akcióban várhatóan 50 000 feletti cipősdoboz adomány koordinálására lesz szükség – szem előtt tartva azt a szempontot is, hogy minden csomag még karácsony előtt eljusson a rászoruló gyerekekhez. Mivel a csomagkövetés ebben az évben indul el először, egyelőre csak a leggyorsabban beérkező cipősdobozok esetében adott a lehetőség a feladók számára, hogy megtudhatják, hova került felajánlásuk – így biztosított, hogy valamennyi felajánlás időben a gyerekekhez kerüljön.

Honnan tudható, hogy a csomag rászorulókhoz került?
A Cipősdoboz Akció weboldalán és Facebook oldalán folyamatosan közzétesznek a szervezők fényképeket arról, ahogyan a gyerekcsoportok a beérkező adományokat fogadják – így ha valaki az első 5000 feladó közé került és leellenőrizte, melyik településre jutott el az általa készített ajándék, akár saját cipősdobozát is viszontláthatja a fotókon.

Mikor kell leadni a cipősdobozt ahhoz, hogy a nyomon követést igénybe lehessen venni?
Az akció központi gyűjtőhelyén, a budapesti Deák téren november 29-től üzemelő Cipősdoboz Várba beérkezett első 5000 cipősdoboz kaphat olyan matricát, amely lehetővé teszi a csomag nyomon követését. Tehát minél hamarabb csatlakozik valaki az akcióhoz, annál nagyobb eséllyel kerülhet az első 5000 felajánló közé.

Házhoz is jönnek begyűjteni cipősdobozokat adományozóktól?
Mivel a három hetet felölelő rövid adománygyűjtési időszakban több mint 50 000 magánszemély ajánl fel cipősdobozt, egyelőre vállalhatatlan küldetés lenne mindenkitől személyesen begyűjteni az ajándékokat. A legfontosabb cél az, hogy a rászoruló gyerekek karácsony előtt megkaphassák a felajánlásokat, hogy ez sikerülhessen, pontosan tartani kell a határidőket és a szervezők által vázolt menetrendet. Tehát ha valaki szeretne cipősdoboz ajándékkal kedveskedni egy kisgyermeknek, akkor az összeállított csomagot a Cipősdoboz Akció valamely gyűjtőpontján kell leadnia. Részletes lista itt.

Ha csak december 15. körül lesz időm a cipősdoboz ajándék összeállítására, láthatom még a csomagom útját?
Kicsi rá az esély, mivel az első 5000 felajánlás vehet részt a nyomon követésben, december közepére pedig már valószínűleg ennél több cipősdoboz érkezik be a Cipősdoboz Várba. Aki gyorsan készíti el és adja le a várban az ajándékát, az nagyobb valószínűséggel követheti a csomagja útját.

Ha csak december 15. körül lesz időm a cipősdoboz ajándék összeállítására, láthatom még a csomagom útját?
Közvetlenül nem. A Cipősdoboz Várba érkező első 5000 felajánlás esetében a feladók megtudhatják, hogy melyik településre érkezett meg a csomagjuk és mikor. A Cipősdoboz Akció weboldalán és Facebook oldalán azonban folyamatosan láthatók majd képek és hírek arról, hova jutottak el éppen cipősdoboz ajándékok – így a település beazonosításával akár az is látható, ahogy a saját felajánlású ajándéknak örül éppen egy kisgyermek.

Cipősdoboz Csomagkövetés

Adja meg cipősdoboz vonalkódját, így könnyedén nyomon követheti adományának útját: