Fuvarlevél kitöltési útmutató

A fuvarlevél maga a szerződés

A három példányos, önátírós, vonalkóddal egyediesített dokumentum a szolgáltatás alapja. Általa adható meg minden, a kézbesítés sikeres lebonyolításához szükséges információ. A fuvarlevelet minden esetben a Feladónak kell kitölteni, majd aláírásával hitelesíteni.

FONTOS

A fuvarlevélnek vannak kötelezően kitöltendő mezői, amelyek nélkül nem garantálható a szolgáltatás minősége.

  • A fuvarlevél kitöltésével a megbízó/feladó elfogadja a TRANS-O-FLEX Hungary Kft. hatályos Általános Szerződési feltételeit.
  • Az árufelvételi adatlap és/vagy a fuvarlevél megjegyzés rovatában feltüntetett információk nem minősülnek szállítási módnak, nem helyettesíti annak megfelelő kiválasztását.
  • A megjegyzés rovatba kérjük, hogy a kézbesítést segítő információkat tüntessenek fel.
  • Ha a címzett a fuvardíj fizető fél, akkor annak összegét készpénzfizetési számla ellenében, aktuális alapdíjaink szerint állapítjuk meg és kérjük el a címzettől. Az utánvét beszedése ettől független tétel, ugyanis az az áru értékére és nem a fuvardíjra vonatkozó összeg.
  • Küldeménybiztosítás esetén kérjük ne felejtse el kitölteni a „Nettó áruérték” rovatot.
  • Okmánykezelési szolgáltatás esetén kérjük ne felejtse el megadni a kezelendő okmány(ok) számát a „Küldeményt kísérő okmányok száma” rovatban!
  • Ha a feladó mező kitöltésénél cégbélyegzőt használ, kérjük ne felejtse el a fuvarlevél mind a három példányát lepecsételni.
    Kérjük ne felejtse el 5-re vagy 0-ra kerekíteni az utánvét összegét!
  • Utánvét beszedést az „Utánvét összege” és a „Bankszámla szám utánvét utaláshoz” rovatok pontos, olvasható kitöltésével igényelhet.

Depótérkép

1.

Feladó

A küldemény felvételének helye.
Kézi kitöltés helyett ennél a mezőnél cégbélyegző is használható. Ez esetben kérjük, mind a három oldalt egyenként lássa el bélyegzőnyomattal! Amennyiben ismeri cégkódját, kérjük tüntesse fel!

2.

Címzett

a küldemény leadásának helye. Kérjük, ügyeljen az irányítószám pontos megadására! Cégkód mező: ha címzettje megtalálható rendszerünkben, úgy cégkóddal is rendelkezik. Amennyiben a címzett cégkódjának ismeretében van, kérjük töltse ki ezt a mezőt is!

3.

Költségviselő

A fuvardíj fizető harmadik fél is lehet (tehát nem a feladó és nem is a címzett; fuvarlevél 8. pontja), ebben az esetben azonban ezen félnek egyedi szerződéses kapcsolatban kell állnia a TRANS-O-FLEX Hungary Kft.-vel.

4.A

Alap szállítás

Az Alap szállítás keretén belül, ha beszedendő utánvét összeget kíván megadni, kérjük, ne felejtse el kitölteni a Bankszámla szám mezőt, ahová az utánvét összegét visszautalhatjuk Önnek!
A beszedendő utánvét összege maximum 1.000.000 Ft (azaz egymillió Forint) lehet.

4.B

Nagyáruházi szállítás

Standard nagyáruházi beszállítás, amelynek keretén belül a hipermarketekbe feladott küldemények kézbesítését legkésőbb a feladástól számított második munkanapon (48 órán belül) vállaljuk.

4.C

Nemzetközi szállítás

Import / Export szállítási típus.

5.A

Küldemény adatai

Csomag-küldemény esetén kérjük, az egy címre menő összes csomag darabszámát és összsúlyát adja meg egész kg-ra kerekítve!
Egy fuvarlevélen csak azonos típusú küldemények adhatók fel, ezért az 5.A és 5.B pontok közül csak az egyiket válassza!

5.B

Küldemény adatai

Raklap-küldemény esetén kérjük, az egy címre menő összes raklap darabszámát és összsúlyát adja meg egész kg-ra kerekítve!
Egy fuvarlevélen csak azonos típusú küldemények adhatók fel, ezért az 5.A és 5.B pontok közül csak az egyiket válassza!

6.

Küldemény érték és felülbiztosítás

A TRANS-O-FLEX a küldeményeket 100.000 Ft nettó áruértékig automatikusan biztosítja, azaz az alapdíjszabásban közölt díjtételek tartalmazzák a teljes körű küldeménybiztosítást. A TRANS-O-FLEX maximum 500.000 Ft/küldemény (azaz ötszázezer forint/küldemény) áruértékig vállal teljes felelősséget abban az esetben, ha a 6. pont alatt a Nettó áruérték mező és a Küldemény felülbiztosítása jelölőnégyzet kitöltésre kerül. A szolgáltatás díjköteles, azaz a TRANS-O-FLEX csak felár megfizetése mellett vállal anyagi felelősséget a 100.000 Ft és 500.000 Ft közötti áruértékkel rendelkező küldemények kézbesítése során.

7.

Megjegyzés és küldemény leírás

A küldemény tartalmára vonatkozó, és/vagy a kézbesítést segítő egyéb fontos információk helye.

8.

Fuvardíj fizető

a 8-as pontnál kérjük, minden esetben jelölje meg, hogy a szállítást melyik fél fizeti! Amennyiben nem jelöl meg fizető félt, úgy a szállítás díját automatikusan a feladó részére számlázzuk. Nemzetközi export szolgáltatás kizárólag Feladó fizet opcióval kérhető.

9.

Fuvardíj hitelesítés

A 9-es pontnál kérjük, hogy az áru átadója minden esetben lássa el kézjegyével a fuvarlevelet.

10.

Vonalkód és Fuvarlevélszám

A küldemény / csomag egyedi azonosítója.

Egy címre több csomag

(több darabos küldemény címzése)

Több darabos küldemény esetén csak egy fuvarlevelet kell kitöltenie és azt az első (ún. fő csomagra) ragasztania. A többi csomagot ún. mellékcsomag etikettel kell ellátni, amelyet a fő csomagra kerülő fuvarlevél alapján kell kitölteni. Futárunk a csomagok felvételekor biztosítja a szükséges dokumentumokat.
A fuvarlevél kitöltése alól csak azon egyedi keretszerződéssel rendelkező megbízóink mentesülhetnek, akik a trans-o-flex saját fejlesztésű ügyfélprogramját használják a csomagok címzésére. Az ügyfélprogram további előnyeiről és a telepítés feltételeiről az Ügyfélszoftver menüpont alatt olvashatnak részletesebben.